Categorieën
E-commerce Gravity Forms iDEAL WooCommerce WordPress

Hoe kan ik Mollie koppelen aan WordPress of WooCommerce?

Het koppelen van Mollie aan WordPress of WooCommerce is goed mogelijk en er zijn verschillende oplossingen beschikbaar. Welke optie het beste is, hangt af van verschillende factoren. Wil je Mollie aan WordPress of WooCommerce koppelen? Hier vind je alle benodigde informatie.

Wat is Mollie?

Mollie is een Nederlandse betaalprovider die het mogelijk maakt voor webshops en andere organisaties om online betalingen te ontvangen. Het bedrijf werd in 2004 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de Nederlandse e-commercemarkt. Met Mollie kunnen bedrijven iDEAL, creditcardbetalingen, Apple Pay, PayPal en andere populaire betaalmethoden accepteren. Mollie biedt ook een aantal geavanceerde functies, zoals terugkerende betalingen, fraudebestrijding en rapportage. Dit maakt het een populaire keuze voor bedrijven van alle soorten en maten. Mollie is eenvoudig te integreren met platforms zoals WordPress en WooCommerce.

Schermafbeelding van de Mollie-homepage op https://www.mollie.com/nl/.
De Mollie-homepage op https://www.mollie.com/nl/.

Voldoen aan de eisen van Mollie

Nederlandse payment providers stellen bepaalde eisen aan hun klanten. Dit omvat vaak het verstrekken van een KvK-nummer (Kamer van Koophandel), wat dient als een identificatiemiddel om de legitimiteit van het bedrijf te verifiëren. Daarnaast wordt een zakelijke bankrekening vereist, waardoor financiële transacties gescheiden blijven van persoonlijke financiën, wat zorgt voor transparantie en overzicht. Deze maatregelen zijn essentieel om te voldoen aan regelgeving en compliance-normen, zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), en om een veilige en betrouwbare betalingsomgeving te waarborgen voor zowel de klant als de provider. Het is verplicht om het bankrekeningnummer, KvK-nummer en btw-nummer duidelijk op de site te vermelden. Voor bepaalde sectoren is het ook nodig om een NIX18-logo te tonen.

Mollie API-sleutel voor het koppelen aan WordPress of WooCommerce

De Mollie API-sleutel is een cruciaal onderdeel bij het integreren van Mollie’s betalingsdiensten in een website of applicatie. Het is een unieke code die fungeert als een toegangspas voor het maken van verbindingen met Mollie’s betalingsplatform via de API (Application Programming Interface). Deze sleutel wordt gebruikt voor authenticatie en autorisatie, waardoor alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de functionaliteiten van Mollie, zoals het verwerken van betalingen en het beheren van transacties. Het veilig bewaren en beheren van deze sleutel is van vitaal belang om de integriteit en veiligheid van het betalingsproces te waarborgen. De Mollie API-sleutels zijn eenvoudig via het Mollie-dashboard te raadplegen.

Schermafbeelding van het Mollie-dashboard op https://my.mollie.com/dashboard/ met de Mollie API-sleutels.
De Mollie API-sleutels weergave in het Mollie-dashboard op https://my.mollie.com/dashboard/.

De meest complete Mollie-plugin voor WordPress of WooCommerce

Als je op zoek bent naar een Mollie-plugin, wil je natuurlijk de best oplossing die er is. Pronamic Pay staat bekend als de meest uitgebreide Mollie-plugin op de markt. Hiermee kun je verschillende betaalmethoden integreren, waaronder iDEAL, zonder gedoe. Het gebruik ervan is zeer toegankelijk, zelfs voor beginners, en biedt een naadloze betalingservaring voor zowel jou als je klanten. Bovendien biedt Pronamic Pay ondersteuning voor veel populaire WordPress-plugins, zoals de webwinkel plugin WooCommerce en de formulieren plugin Gravity Forms, waardoor het eenvoudig te integreren is met je bestaande WordPress-website.

Schermafbeelding van de "Pronamic Pay"-homepage op https://www.pronamicpay.com//nl/.
De “Pronamic Pay”-homepage op https://www.pronamicpay.com//nl/.

Pronamic Pay vs. Mollie for WooCommerce

Naast de “Pronamic Pay”-plugin is de “Mollie for WooCommerce”-plugin ook een populaire keuze voor de koppeling tussen WooCommerce en Mollie. Toch heeft de “Pronamic Pay”-plugin enkele grote voordelen ten opzichte van de “Mollie for WooCommerce”-plugin.

Pronamic Pay is een Nederlands product

Pronamic Pay is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Pronamic gespecialiseerd in WordPress en WooCommerce. Achter de “Mollie for WooCommerce”-plugin zit natuurlijk ook het Nederlandse bedrijf Mollie. De doorontwikkeling en support is echter ook uitbesteed aan een andere bedrijven. Ze heeft in het verleden volgens mij David de Boer († 2020) van Paytium / Chill Creations gewerkt aan deze plugin. Later is de doorontwikkeling en ondersteuning overgenomen door het Duitse bedrijf Syde (voorheen Inpsyde). In die periode heeft Mollie ook Pronamic benaderd voor het onderhouden van hun plugin. Pronamic heeft er echter voor gekozen om in te zetten op de doorontwikkeling van hun eigen product Pronamic Pay. Doordat er verschillende bedrijven betrokken zijn bij de “Mollie for WooCommerce”-plugin is ook te zien dat de afhandeling van support topics en issues soms hapert. Hier is bij Pronamic geen sprake van, zij ontwikkelen al sinds 2012 aan de “Pronamic Pay”-plugin.

Pronamic Pay gaat verder dan Mollie

De “Pronamic Pay”-plugin heeft niet alleen ondersteuning voor de betaalprovider Mollie, maar ook andere populaire betaalproviders. Zo kun je eenvoudiger switchen tussen betaalprovider. Als bijvoorbeeld betaalprovider Buckaroo of Pay.nl voordeligere tarieven hanteert kan er eenvoudig gewisseld worden. Het is zelfs mogelijk om iDEAL-betalingen via betaalprovider X te laten verlopen en creditcardbetalingen via betaalprovider Y. Hier hoeven dan niet verschillende WordPress-plugins voor geïnstalleerd te worden.

Pronamic Pay gaat verder dan WooCommerce

Zo heeft de “Pronamic Pay”-plugin ook niet alleen ondersteuning voor de WordPress webwinkel plugin WooCommerce. Naast de webwinkel plugin WooCommerce worden ook een aantal andere populaire WordPress-plugins ondersteund. Het belangrijkste hierin is de ondersteuning voor enkele populaire WordPress formulieren plugins. Als je naast je webwinkel ook nog een bestelformulieren wilt aanbieden dan is dit mogelijk met Pronamic Pay.

Kosten betaalmethodes doorberekenen aan klanten?

De “Mollie for WooCommerce”-plugin heeft de mogelijkheid om kosten voor betaalmethodes door te berekenen aan klanten. Dit wordt wel toegepast bij creditcardbetalingen, omdat daarbij de transactiekosten vaak bestaat uit een percentage van het totaalbedrag. Op dit moment rekent Mollie 1,80% of 2,90% + € 0,25 voor creditcardbetalingen. Bij een betaling van € 1.000,- betaal je dus € 18,25 transactiekosten aan Mollie. Soms is het gewenst om deze transactiekosten door te berekenen aan de klant. Met de “Mollie for WooCommerce”-plugin is dit in principe mogelijk, maar deze functionaliteit kent al voor lange tijd enkele issues. Zo gaat de afhandeling van de btw niet altijd goed (mollie/WooCommerce#710, mollie/WooCommerce#593).

As of the latest version 7.3.0, orders that are eligible for taxes will automatically have the standard tax rate applied to the gateway fee

Niklas Gutberlet · Support Specialist · Syde (voorheen Inpsyde)

We just updated to this version but in our case we not have to VAT on payment fee. Therefor i like to mention this requirement need to be optional. And settable in the ‘Payment’ settings like ‘Taxable’.

MIO

Maar ook als de eerste betaling voor een bestelling mislukt en de klant kiest voor een andere betaalmethode gaat het niet goed. De “Pronamic Pay”-plugin is uitgerust met een vergelijkbare functionaliteit, maar kent deze issues niet.

Betaalmethode wijzigen WooCommerce Subscriptions

De “Mollie for WooCommerce”-plugin heeft ook ondersteuning voor de “Woo Subscriptions”-plugin (voorheen “WooCommerce Subscriptions”). Als een klant met een actief abonnement echter zijn/haar betaalmethode wil wijzigen is dat niet mogelijk. Als een klant dus bijvoorbeeld wisselt van bank en een nieuw rekeningnummer heeft dan heb je als webwinkel eigenaar een probleem. De betreffende klant moet dan per se een nieuwe abonnement afsluiten. Maar ook bij het vervallen van een creditcard zit je met een vergelijkbaar probleem. Mollie wil dit wel aanpakken in een “refactor project” later dit jaar (2024) (mollie/WooCommerce#571).

Due to the complexity of developing this feature, we have decided to include it in our Refactor project, which is scheduled to be released later this year. Once we have more clarity on when exactly this could be ready, I will let you know.

Adrian Sotela · Integration Manager · Mollie

Met de “Pronamic Pay”-plugin kunnen klanten al zonder problemen hun betaalmethode wijzigen. Bij het wijzigen van een SEPA-incasso rekeningnummer kan met een € 0,01 betaling via iDEAL, Bancontact of SOFORT het rekeningnummer bijgewerkt worden.

Conclusie

Voor het koppelen van Mollie aan WordPress of WooCommerce zijn er diverse mogelijkheden, en de Pronamic Pay-plugin komt naar voren als de meest veelzijdige en robuuste keuze. Pronamic Pay biedt niet alleen uitgebreide ondersteuning voor Mollie, maar ook voor andere betaalproviders, wat flexibiliteit biedt in het kiezen van de meest voordelige of geschikte optie voor jouw bedrijf.

Met Pronamic Pay kun je eenvoudig verschillende betaalmethoden integreren, inclusief iDEAL, zonder gedoe. De plugin staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en naadloze integratie met populaire WordPress-plugins zoals WooCommerce en Gravity Forms. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderden.

Daarnaast biedt Pronamic Pay superieure ondersteuning en continue doorontwikkeling door het Nederlandse bedrijf Pronamic, wat zorgt voor betrouwbare en tijdige updates en ondersteuning. Kortom, voor een betrouwbare, flexibele en toekomstbestendige integratie van Mollie met WordPress of WooCommerce is Pronamic Pay de beste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *