Categorieën
Geen categorie

Programmeren in je moedertaal of in het Engels?

Bij Pronamic hebben we als richtlijn dat we alles strict in het Engels programmeren. Stagiairs leren we daarom ook altijd om in het Engels te programmeren. Toch zijn er op internet ook vele voorbeelden te vinden waarin Nederlandse naamgeving wordt gebruikt in de code. Waarom heeft Engels dan bij ons de voorkeur? Ik ben voor de aardigheid eens op zoek gegaan naar goede argumenten. Al snel kwam ik een artikel tegen uit het boek “Het beste van PHP en MySQL“.

Engels of Nederlands

Amerikaans Engels is de voertaal onder programmeurs. Ook de meeste PHP-ontwikkelaars gebruiken Engels. Als je echter PHP-script alleen voor jezelf schrijft of als je in een team met alleen Hollanders en Vlamingen werkt, zijn er goede redenen om Nederlands te gebruiken.

Wanneer je Nederlands gebruikt voor alle namen die je zelf kunt kiezen, wordt broncode beter leesbaar. Het verschillen tussen Engelstalige termen uit PHP en zelfgekozen namen in dan direct zichtbaar. Dat is de reden waarom ik in dit boek vaker Nederlands gebruik dan Engels: het maakt de voorbeelden veel duidelijker als PHP nieuw voor je is.

De kans op naamconflicten neemt drastisch af als je Nederlands gebruikt. Als je Engels gebruikt voor bijvoorbeeld een functie die je zelf definieert, bestaat altijd het risico dat je per ongeluk een bestaande PHP-functie gebruikt. Naamconflicten kunnen ook voorkomen met andere talen die je in PHP gebruikt: HTML, CSS, SQL, HTPT, MIME, XML enzovoort gebruiken allemaal Engels.

Natuurlijk moet je niet overdreven vasthouden aan het Nederlands. Hoewel databank en gegevensbank foutloos Nederlands zijn, zeggen en schrijven ontwikkelaars altijd database. Het Nederlands kent al helemaal geen bruikbaar synoniem van query. In zulke gevallen kun je naamconflicten voorkomen door verschillende woorden of een samenstelling met Nederlands te gebruiken. Maak dan van $database en $query bijvoorbeeld $database_met_producten en $selectiequery.

Ward van der Put

In een boek zoals deze is het denk ik ook prima om Nederlandse code voorbeelden te gebruiken. Lezers kunnen op die manier waarschijnlijk sneller zaken herkennen. Het argument om Nederlands te gebruiken om naamconflicten te voorkomen vind ik wat minder sterk. Voor dat probleem zijn er in PHP denk ik namespaces geïntroduceerd.

Al met al nog niet hele sterke argumenten om wel of niet in het Engels of Nederlands te programmeren. Ik ben daarom verder gaan zoeken en kwam o.a. de volgende vragen / topics tegen:

Velen geven aan dat Engels de voorkeur heeft, maar om programmeren te leren je moedertaal wel fijn kan zijn.

DomQ (een Fransman) noemde nog wel de volgende aandachtspunten:

• I speak the language that the target audience will most likely understand. When coding open-source software with a global ambition, I use English. For less widely useful stuff (for instance, my Emacs configuration file), I might use French.

• I acknowledge the fact that not everyone will master English. In that perspective, using my mother tongue might actually make my code more accessible instead of less (in the example above, nobody cares about an umpteenth .emacs, except if it happens to be written in a language that they understand).

• Better to write good French than bad English. I actively discourage my subordinates from writing half-assed English especially where concision matters, eg in docstrings and version control commit messages.

https://softwareengineering.stackexchange.com/a/1764

Mattias Kihlström (een Zweed) noemde volgende argumenten om Engels te gebruiken:

• Allmost all programming languages I have ever used have been written in English (mixing languages would make the code harder to read for me)

• Most popular frameworks and third party extension are written in English (again, mixing languages would only be a distraction)

• Swedish characters (åäö) are usually not allowed when naming variables and functions

• If the other team members are from different countries we can still collaborate

• If I need support from a platform vendor it is is much easier for them to help me if they can understand my code

• It is easier to outsource support

https://softwareengineering.stackexchange.com/a/1687

Ik sluit me persoonlijk aan bij de argumenten van Mattias, dat zijn denk ik ook de redenen waarom we bij Pronamic in het Engels programmeren.

Mocht je zelf ook nog goede redenen hebben om in het Engels of juist in het Nederlands te programmeren dan hoor ik ze graag. Laat daarom gerust een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *