Categorieën
E-commerce iDEAL WooCommerce WordPress

Self-billing factuur van Mollie, Buckaroo, etc.

Omdat we bij Pronamic betaaloplossingen ontwikkelen voor payment providers zoals Mollie, Buckaroo, Pay.nl, etc. zijn we vaak partner van deze organisaties. In sommige gevallen krijgen we commissie voor succesvolle betalingen die via de Pronamic Pay plugin zijn opgestart. De payment providers betalen ons maandelijks of per kwartaal de opgebouwde commissie uit. Voor de boekhouding ontvangen we dan vaak een zogenaamde self-billing factuur. Waar voorheen nog wel eens creditnota’s werden verstuurd lijken de payment providers nu over te stappen naar self-billing facturen. Ik was tot vandaag niet heel bewust van dit concept. In dit bericht wat meer informatie over het self-billing principe.

Mollie zegt over de self-billing facturen het volgende:

Als partner van Mollie kun je klanten aanbrengen bij Mollie. Doordat zij zich via jou bij ons aanmelden, kun je hiervoor partnercommissie ontvangen. Voor deze financiële vergoeding wordt een aparte factuur aangemaakt. Doordat de partner deze klanten aanbrengt, moet hij eigenlijk een factuur opmaken en naar Mollie sturen, maar omdat deze geen inzicht heeft in wat deze klanten aan transacties verwerken, maakt Mollie de factuur in naam van de partner aan. Op de factuur wordt vermeld: ‘factuur uitgereikt door afnemer’.

Mollie – https://help.mollie.com/hc/nl/articles/360011202839-Wat-zijn-facturen-die-zijn-uitgereikt-door-de-afnemer-

Dat klinkt logisch, maar zou Mollie dan ook niet gewoon een creditfactuur mogen versturen? Volgens SelfBilling.com mag dat niet:

Wij krijgen vaak de vraag: Mag je ook een creditnota sturen bij self-billing of reversed billing? Antwoord: nee, zeker niet. Maar hoe zit dat dan? Tijd om dit op te helderen!

SelfBilling.com – https://www.selfbilling.com/waarom-mag-je-geen-creditnota-sturen-bij-self-billing/

Voor mij heeft SelfBilling.com niet een heel overtuigend verhaal waarom een creditfactuur niet zou mogen. In het artikel “Self-billing” uit oktober 2013 van accountant.nl staat ook het volgende:

Een ondernemer die belaste prestaties verricht aan een andere ondernemer is verplicht om een factuur uit te reiken. In de meeste gevallen reiken ondernemers zelf een factuur uit.

Accountant.nl

Doordat wij voor de payment providers een integratie met hun systemen onderhouden is er inderdaad wat voor te zeggen dat wij de payment providers daar een factuur voor moeten sturen. Doordat wij echter niet weten wat er aan commissie is opgebouwd is een self-billing factuur administratief gezien misschien inderdaad logischer dan een creditfactuur.

De belastingdienst heeft ook nog wat informatie gepubliceerd over dit concept:

Uw afnemer maakt de factuur op

Maakt niet u de factuur op, maar uw afnemer? Dan moet op de factuur staan: ‘factuur uitgereikt door afnemer’.

In deze situatie gelden de volgende regels:

  • U en uw afnemer hebben vooraf afgesproken dat uw afnemer de factuur opmaakt.
  • U bent als leverancier aansprakelijk voor de juistheid van de factuur van uw afnemer.
  • Gaat u niet akkoord met de factuur van uw afnemer? Dan moet u dit op tijd aan de de afnemer melden. De factuur is dan ongeldig. U moet als leverancier dan zelf een factuur uitreiken, tenzij u het met uw afnemer eens wordt over een verbeterde factuur.
  • De factuur voldoet aan alle wettelijke regels.
  • U bent als leverancier verantwoordelijk voor de betaling van de btw aan ons, ook als dat bedrag te hoog is.
Belastingdienst.nl

Weer wat geleerd vandaag 👨‍🎓, altijd fijn om er bewust van te zijn waarom dingen op een bepaalde manier worden gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *