Categorieën
Geen categorie

Afstappen van Google Authenticator

Als trouwe gebruiker van Google Authenticator heb ik gemerkt dat de app, naarmate ik meer codes toevoeg voor verschillende diensten, steeds minder handig wordt. Het vinden van de juiste code wordt een steeds grotere uitdaging. Daarom ben ik gaan onderzoeken of er alternatieve apps zijn die misschien handiger zijn in gebruik.

Een vraag die bij me opkwam was: hoe kan ik mijn bestaande codes uit Google Authenticator halen? Gelukkig heeft Google in mei 2020 een functie geïntroduceerd waarmee het overzetten van codes naar een ander apparaat mogelijk is. Voor deze overdracht genereert de Google Authenticator app een QR-code (of meerdere) waarin meerdere authenticator-codes zijn gecodeerd. Met een andere Google Authenticator app is het mogelijk om deze QR-code te scannen en zo de codes over te zetten.

Na een korte zoektocht stuitte ik op de volgende bibliotheek op GitHub: dim13/otpauth. Deze bibliotheek is in staat om de gegevens van de QR-code voor het overzetten van Google Authenticator uit te lezen. Met behulp van de volgende stappen kunnen de authenticator-codes van Google Authenticator geëxporteerd worden:

  1. Maak een schermafbeelding van de Google Authenticator overzetten QR-code.
  2. Scan de schermafbeelding met de QR-code scanner functionaliteit van je telefoon.
    • Dit kan eventueel ook via CLI op je computer met bijvoorbeeld de mchehab/zbar-bibliotheek: zbarimg qrcode.jpeg.
  3. Kopieer de volledig tekst uit de QR-code.
    • Deze tekst begint met otpauth-migration://offline?data=….
  4. Gebruik de https://github.com/dim13/otpauth tool via het volgende commando:
    ~/go/bin/otpauth -link "~/go/bin/otpauth -link "otpauth-migration://offline?data=…"

De bibliotheek is ook in staat om nieuwe authenticator-QR-codes te genereren via de -qr-parameter. Deze zijn vervolgens weer te scannen met een andere authenticator app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *