Categorieën
WooCommerce

Van WooCommerce naar Woo en terug

WooCommerce gebruikers hebben misschien wel iets voorzij zien komen over de naamswijziging van WooCommerce naar Woo. Op 31 oktober 2023 kondigde David Callaway in het bericht “Say hello to Woo.com” officieel de naamswijziging aan. In de weken hiervoor zagen we bij Pronamic al dat Automattic bezig was met de voorbereidingen hiervan. Inmiddels is de naamswijziging weer teruggedraaid, maar wat is het verhaal hier achter? In dit bericht een korte uitleg met tijdlijn.

21 sep 2023: WooCommerce Subscriptions → Woo Subscriptions

Bij Pronamic maken we intensief gebruik van WooCommerce en bijbehorende plugins. Daarom houden we de ontwikkelingen van deze WooCommerce plugins ook nauwlettend in de gaten. Hiervoor onderhouden we ook enkele mirrors van populaire WooCommerce plugins op GitHub. Op donderdag 21 september 2023 viel ons commit ad47a6a op in de WooCommerce Subscriptions mirror. Automattic had de plugin namelijk in versie 5.5.0 hernoemd van WooCommerce Subscriptions naar Woo Subscriptions.

31 okt 2023: Officiële aankondiging

Pas ruim een maand later werd de naamswijziging officieel bekend gemaakt op woo.com. In het bericht “Say hello to Woo.com” legt David Callaway uit waarom de overstap naar de naam Woo is gemaakt.

“Woo” is how many loyal customers have referred to us for years. And now we’re leaning into that name for our company and brand. It’s a fun, punchy name that shows how excited we are to empower success for merchants and developers. Switching to Woo.com is part of this larger strategy.

David Callaway (31 oktober 2023). “Say hello to Woo.com“. WooCommerce.com. Geraadpleegd op 12 juni 2024.

5 apr 2024: Woo.com migreert terug naar WooCommerce.com

Op vrijdag 5 april schrijft Kevin Bates van Automattic in het bericht “Woo.com migrating back to WooCommerce.com” dat de domeinnaam wijziging ongedaan zal worden gemaakt:

Next week, on the morning of April 9, 2024, Woo will revert our domain name Woo.com back to WooCommerce.com.

Moving to Woo.com created challenges for our users to find WooCommerce in Google searches, which were made worse following Google’s March update. To address those challenges, we assembled a group of SEO experts and consultants to evaluate the best way to build on the strength of the WooCommerce brand. We collectively believe that reverting back to WooCommerce.com will deliver the best outcomes for WooCommerce and the wider Woo community.

Kevin Bates (5 april 2024). “Woo.com migrating back to WooCommerce.com“. WooCommerce.com. Geraadpleegd op 12 juni 2024.

Op X waren destijds wel wat berichten te vinden met meer uitleg:

9 mei 2024: Woo Subscriptions → WooCommerce Subscriptions

Op 9 mei 2024 werd WooCommerce Subscriptions versie 6.3.1 gelanceerd en daarmee werd de plugin weer hernoemd van Woo Subscriptions naar WooCommerce Subscriptions. In commit 7bd88fa in de mirror van de WooCommerce Subscriptions plugin op de GitHub pagina van Pronamic is dit te zien.

De toekomst van Woo

De vraag is nu wel een beetje hoe de naam Woo in de toekomst verder gebruikt gaat worden. Zoals David Callaway al noemde werd de naam Woo al veel gebruikt. WooCommerce is ontstaan uit een fork van JigoShop door de organisatie WooThemes. In de tijd werd de term Woo al voor allerlei namen gebruikt. Op 25 augustus 2011 werd WooCommerce als volgt aangekondigd:

For the next couple of weeks, Jay & Mike’s exclusive focus will be on getting WooCommerce released. Finally.

In the last couple of months, Jay & Mike have been responsible for the development of Jigoshop, an exciting new commerce plugin for WordPress, as part of their previous employment gig at Jigowatt. We have decided to continue the development work on a forked version (that’s the Wikipedia link if you’re unsure what forking means) of Jigoshop, which will now be known as WooCommerce.

Jay & Mike have already shown their skills in developing Jigoshop until now and we’re very excited to welcome those skills to the WooTeam. The other benefit is that – by forking the plugin – we have a ready-made plugin that can be released sooner rather than later.

We’ll be busy rolling out some fixes & improvements to WooCommerce in the next couple of weeks, whilst also getting everything else ready at WooHQ to facilitate the launch of WooCommerce. At the moment, we’ve set the launch of WooCommerce (along with WooStore – below – and a couple of child themes + extensions) for mid-September. So the wait is almost over…

Wayback Machine https://web.archive.org/ – “The Good Stuff: New Team Members, WooLabs, WooCommerce & Plugins”

In dit bericht zijn al de termen WooCommerce, WooTeam, WooHQ en WooStore te zien. En ook in de berichten over de overname van WooCommerce en WooThemes door Automattic is de term Woo te zien:

In huidige handelsmerk informatie op woocommerce.com is ook te lezen dat Automattic eigenaar is van handelsmerk Woo:

Automattic Inc. owns and oversees the trademarks for Woo™, WooCommerce®, and WooThemes® names, logos, and related icons (collectively, the “Woo Marks”).

https://woocommerce.com/trademark-guidelines/

Ik had eerst het idee dat ze de primaire webwinkel plugin voorlopig WooCommerce zouden blijven noemen en voor andere gerelateerde producten meer de term Woo zouden gaan gebruiken. Nu Woo Subscriptions echter weer de volledige naam WooCommerce Subscriptions heeft lijkt daar toch geen sprake van te zijn. We gaan zien wat de toekomst ons brengt qua Woo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *